France_3

TOP 5: Zašto učiti francuski jezik?

Iako je engleski lingua franca modernog doba, utjecaj francuskog jezika na svjetskoj sceni nije zanemariv. Francuske riječi svakodnevno upotrebljavamo a da toga nismo ni svjesni. Učenje francuskog jezika je poput  osvajanja Mount Everesta. Izgleda strašno i nemoguće. Međutim, kad dođete do vrha, osjećaj je nevjerojatan. Postoje mnogi razlozi za učenje francuskoga jezika… ovdje ćemo ih navesti samo nekoliko ali nadamo se da će vam pomoći srušiti strahove i uvući vas u čaroban svijet frankofonije.

  1. Francuski izvan Francuske 

Status francuskog kao svjetskog jezika ne jenjava što dokazuje činjenica da se francuski jezik govori na 7 kontinenata. Ako ste strastveni putoholičar, ova će vas činjenica zasigurno oraspoložiti. Francuski je puno više od ulica Pariza: želite skijanje u Québecu, karipske plaze Guadaloupea, jahanje na devi u Maroku ili safari u Africi – francuski je svugdje!

  1. Francuzi ne govore engleski jezik

Francuzi su ponosan narod. Proći će još dugo vremena dok ne prebole englesku jezičnu dominaciju. No, ovo znači da ćete poprilično teško u Francuskoj naći na sugovornika koji je s vama voljan razgovarati na engleskom jeziku. Međutim, uz znanje francuskog jezika, to više nije problem.

  1. Novosti iz Bruxellesa

Francuski je jezik diplomacije. Svi međunarodni politički i kulturni događaji odvijaju se na francuskom jeziku. Poznavanje francuskoga jezika daje vam izravan uvid u političku, diplomatsku i kulturnu europsku scenu.

  1. Modna meka

Avène, La Roche Posay, Uriage, Vichy, Dior…  Što znači matte, sèche i hydratante? Franuska je kozmetička i modna meka. Dosadilo vam je proučavanje pakiranja kozmetičkih proizvoda, istraživanje razlika između sèche ili grasse? Želite se prepustiti magičnom svijetu parfema, krema, sjenila i ruževa bez jezične barijere? Rješenje je jednostavno, upustite se u učenje francuskoga jezika. Čak i riječ ‘ruž’ vuče svoje korijene iz francuskoga. I ovu, kao i mnoge druge riječi, posudili smo od Francuza i njihovog ‘rouge’ što označava crvenu boju i šminku za usne.

  1. Jezik ljubavi i romantike

Svima nam je poznato da je francuski jezik ljubavi. Ulice Pariza, šetnje Seinom i poljupci ispod Eiffelovog tornja imaju smisla samo uz zvuk romantičnog i strastvenog jezika kao što je francuski. Bili romantični ili ne, sigurno ćete se zaljubiti u francuski jezik i kulturu.