dvojez1

Top 3 prednosti dvojezničnosti

TOP 3: Prednosti dvojezičnih osoba

“One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way”

 Frank Smith

Prije nego krenemo s prednostima dvojezičnih osoba, važno je objasniti što je to dvojezičnost. Dvojezičnost je znanje dvaju jezika ili istovremeno služenje dvama jezicima od kojih je jedan obično materinski a drugi strani jezik. To ne znači da je svaka osoba koja zna nekoliko jednostavnih rečenica na stranom jeziku ujedno i dvojezična. Dvojezičnost podrazumijeva da govorite jezik tečno i bez poteškoća. Ako pričamo o učenju jezika, stvar je jednostavna: što prije, to bolje! Jednom kada dosegnete dvojezičnost, možete se pohvaliti brojnim prednostima… a ovo su samo neke od njih!

  1. KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI

Postoje brojna istraživanja na ovu temu… Međutim, zaključak je uvijek isti: dvojezičnost unaprjeđuje vaše kognitivne sposobnosti! Učenje stranih jezika odgađa demenciju i simptome Alzheimerove bolesti. Istraživanja su također pokazala da je siva tvar gušća kod ljudi koji su naučili dva jezika do 5.godine svog života. Osim navedenog, pokazalo se da su dvojezične osobe bolje u rješavanju problema, postižu bolje akademske uspjehe i lakše se koncentriraju.

  1. KONKURENTNOST NA TRŽIŠTU RADA

Jezici otvaraju vrata i u poslovnom svijetu. Bez obzira tražite li ili mijenjate posao, znanje stranog jezika čini vas konkurentnim na tržištu rada. Štoviše, za neka radna mjesta poznavanje jezika može biti od ključne važnosti. Neka istraživanja su čak pokazala da dvojezične osobe i zarađuju više. Jedna od čestih zabluda jest da se strani jezik ne može naučiti u odrasloj dobi. Upravo suprotno! Iako djeca mnogo jednostavnije usvajaju strane jezike, istraživanja su pokazala da i odrasle osobe mogu postići zavidne razine znanja stranog jezika. Znanstvenici tvrde da su poteškoće koje odrasle osobe imaju pri učenju stranih jezika perceptivne, a ne biološke prirode. To znači da se te poteškoće mogu prevladati i da, zaista, nikada nije kasno!

  1. DRUŠTVENE I KULTUROLOŠKE PRILIKE

Kada govorite strani jezik u interakciji ste s različitim ljudima i kulturama. Poznavanje stranog jezika otvara prilike za nova prijateljstva, hobije, razumijevanje novog i drugačijeg. Istraživanja su pokazala da dvojezične osobe doslovno vide svijet na drugačiji način ali i da se ponašaju drugačije ovisno o jeziku koji govore. Sve navedeno je zapravo veoma logično… Ako ste izloženi stranim jezicima od rane dobi, svjesniji ste činjenice da je svijet raznoliko mjesto s brojnim kulturama i jezicima koji čekaju da ih istražite.