jezici_naslov

Istina o učenju stranih jezika

ISTINA O UČENJU STRANIH JEZIKA…

Opet je ono doba godine… gdje god se okrenete iskače nova čudotvorna metoda za učenje stranog jezika. Na tržištu su redom:

  • nevjerojatne elektrode koje priključite na glavu tijekom noći i ujutro se probudite, ni više ni manje, nego kao izvorni govornik kojeg god egzotičnog jezika zamislite;
  • interaktivne igrice koje igrate svaki dan po samo 5 minuta i u mjesec dana nema razlike između vašeg engleskog i engleskog planetarno popularne Meghan Markle. ‘Doigrajte’ do engleskog jezika kraljevske obitelji!
  • učenje stranog jezika slikajući, modelirajući ili kuhajući;
  • učenje stranog jezika skačući, trčeći, razgledavajući grad, dubeći na glavi ili meditirajući… i sve to uz 15% popusta ako se javite među prvih 5 kandidata! Dobijete i bilježnicu na dar!

Jedino što još nitko ne nudi je jednokratno punjenje glave znanjem stranog jezika uz pomoć revolucionarnog vrča punog njemačkog, talijanskog ili kineskog. Ipak, ne sumnjamo da će i takva metoda ubrzo naći svoje mjesto pod zvjezdanim nebom.

Atraktivnost bilo koje od navedenih metoda, naravno, ne dovodimo u pitanje. Vjerujemo da ćete se izvrsno provesti što god od navedenoga izabrali. Ipak, ako vam je cilj zaista naučiti jezik, možda i niste na pravom mjestu.

Naučiti strani jezik nije nimalo jednostavno. Kao što nije jednostavno ni definirati što uopće znači ‘znati jezik’. S obzirom da nismo zabilježili porast poliglota od izlaska bilo koje od nevjerojatno kreativnih navedenih metoda, smatramo da je najsigurniji i najučinkovitiji način učenja jezika još uvijek dobro staro ‘grijanje klupe’. Naravno, korištenje novih alata i tehnologija je dobrodošlo dok god je to samo alat, a ne i svrha procesa učenja. Većina istraživanja pokazuje kako je potrebno 400 -600 sati učenja kako biste postigli B1/B2 razinu znanja. Dakle, ako učite neki jezik svaki dan po sat vremena, opet će vam trebati dulje od godinu dana. O tome koliko će trebati baš vama ovisi o vašem stavu prema učenju, vremenu kojim raspolažete, predanosti, trudu, ali i prirodnoj nadarenosti za jezike. Ovisi, naravno, i o razlozima zbog kojih učite, tj. o vašoj motivaciji. Ovisi i o vještinama profesora i primjerenosti materijala koji se koristi u nastavi. Međutim, koliko god sve to variralo, jedno je sigurno – čudotvorne metode nema – i bez stvarnog procesa učenja jamčimo da se jedno jutro nećete probuditi tečno pričajući kečuanski.

Znam… rušimo vam snove J, ali ih i pomažemo graditi ako zaista želite naučiti jezik.

Miracles do happen, but you have to work hard for them.

Chaim Weizmann