jeste li znali_0

5 zanimljivosti koje će vas motivirati na učenje novih jezika

Svi govorimo barem jedan jezik, a mnogi su od nas dvojezični ili višejezični. Međutim, rijetki se zapitaju što je to uopće jezik. To je potpuno logično s obzirom da se jezikom koristimo bez da o tome posebno razmišljamo. Jezik je dio naše svakodnevnice i njime komuniciramo, oblikujemo i prenosimo misli. Bilo bi zaista teško zamisliti život bez jezika, a ipak, veoma malo o njemu razmišljamo i zato slijedi nekoliko zanimljivih činjenica o njemu.

  1. Koliko jezika postoji?

Iako postoje različite podjele, lingvisti se slažu da se na svijetu govori oko 7000 jezika. Mandarinski kineski definitivno je jezik s najviše izvornih govornika – oko 880 milijuna. Slijede ga engleski jezik, koji je trenutno najvažniji poslovni svjetski jezik te španjolski jezik, koji se, osim u Španjolskoj, govori u cijeloj Latinskoj Americi te u SAD-u. Slijede nama pomalo egzotični jezici – arapski, hindi i bengalski, a u prvih 10 nalaze se i portugalski, ruski, japanski i njemački jezik.

  1. Svakodnevno izumiranje jezika

Druga neobična zanimljivost o jeziku jest da svaka dva tjedna jedan umre. Tako primjerice lomavren jezik u Armeniji govori svega 50 ljudi, a tirahi jezik u Afganistanu koristi tek 100 ljudi. Nažalost, smrt jezika znači i smrt kulturnog nasljeđa, priča i legendi naroda koji ga govori. Najčešći razlozi za izumiranje jezika su ratovi ili migracije, a ono što je posebno zabrinjavajuće su rezultati nekih nedavnih istraživanja. Naime, stručnjaci kažu da će do kraja ovoga stoljeća nestati gotovo pola jezika koje sada znamo i govorimo.

  1. Jeste li čitali kineske novine?

Vratimo se na najrasprostranjeniji jezik na svijetu – kineski, čije je učenje sve popularnije i u Hrvatskoj. Međutim, prije nego se upustite u avanturu učenja kineskog jezika, dobro je znati da kineski ima 50 000 znakova. Postoje znakovi koji su riječi-korijeni, a složenice se dobivaju njihovim grupiranjem. Kako biste pročitali novine morat ćete naučiti bar 2000 znakova. Spremni za izazov?

  1. Izmišljeni jezici

Kineski, naravno, nije jedini zanimljivi jezik. Postoje mnogi drugi fascinantni jezici. Primjerice, u Botswani se govori jezik koji se sastoji od 5 vrsta klikova, a u megapopularnom filmskom serijalu Gospodar prstenova govori se 12 izmišljenih umjetnih jezika. Međutim, umjetni jezici se ne govore samo u filmovima. Između 500 tisuća i 2 milijuna stvarnih govornika koristi Esperanto. Ta činjenica čini ovaj jezik najraširenijim umjetnim jezikom na svijetu.

  1. Koliko jezika govoriš, toliko vrijediš

Nisu zanimljivi samo jezici, nego i govornici. Jeste li znali da Papa piše svoje tweetove na 9 jezika? Mnoge karijere nezamislive su bez poznavanja više jezika, a čak se i slavne osobe vole pohvaliti svojim multijezičnim znanjem. Tako primjerice glumica Natalie Portman govori čak 6 jezika! Također, ne zaboravimo da je Biblija prevedena na čak 2454 jezika.

Jezične zanimljivost mogli bismo nabrajati još dugo. Ipak, možda najzanimljivije što možete napraviti je to da se upustite u učenje jezika koji vam je nepoznat. Jezici obogaćuju vokabular i jačaju moždane sposobnosti pa je pravo vrijeme da odaberete novu jezičnu avanturu!