ahmad-gunnaivi-OupUvbC_TEY-unsplash

5 FAZA U UČENJU STRANOG JEZIKA

Odlučili ste da je pravo vrijeme da se uhvatite u koštac s engleskim jezikom? Selite i želite savladati njemački? Španjolski vam oduvijek zvuči izvrsno i čvrsto ste odlučili da ćete i sami tako zvučati? Vaša je tvrtka potpisala ugovor s Rusima i želite ovladati ruskim kako biste impresionirali svog šefa? U redu, odluka je pala. Krećete u avanturu učenja stranog jezika… I to je upravo ono što vas čeka – avantura s bezbroj faza, stanja i emocija! Pa krenimo redom…

PRVA FAZA: Uzbuđenje

Izabrali ste školu stranih jezika i tečaj, kupili knjige, bilježnicu i pernicu… baš kao u osnovnoj školi! Ne, još bolje. Nabavili ste sve moguće knjige i filmove na stranom jeziku koji želite naučiti. Čak ste pronašli i onog jednog izvornog govornika u svome gradu i razbacivali se s deset riječi koje ste već, poprilično jednostavno, usvojili. Uzbuđeni ste! Ovo je nešto potpuno novo i zabavno! Znate da ćete početi govoriti ciljani jezik u tren oka! Jedino što ne znate jest zašto se davno niste odlučili na ovaj korak.

DRUGA FAZA: Preispitivanje

Preživjeli ste prvih desetak sati nastave (ne znate ni sami kako)! „Dobar dan, kako ste?“ je davno iza vas. Sada slušate o konjugacijama, deklinacijama, nastavcima, pomoćnim glagolima, pridjevima i prilozima. Shvaćate vi to sve, ali istovremeno… ne shvaćate. Sada se zaista ponovno osjećate kao prvašić. Prije svake izgovorene rečenice bombardirate sami sebe mislima poput: „Je li ovo dobro? Trebam li okrenut redoslijed riječi? Koje vrijeme moram upotrijebiti? Kako se ono kaže…?“ OK, stvari i ne idu baš kako ste očekivali. Teže je nego ste mislili, ali i dalje ste odlučni. Možete vi to.

TREĆA FAZA: Odustajanje

Ne možete više! Imate osjećaj da znate milijun riječi, a ne možete razgovarati o najbanalnijoj stvari. To stvarno nema smisla. Nemate vi vremena za kondicionale i idiome (tko je idiome uopće izmislio, to je nemoguće naučiti?!). I onda još domaće zadaće… da imate vremena za domaće zadaće, ne biste bili tu, zar ne? Na rubu ste. Preispitujete koliko sve to skupa ima smisla. Većina odustane u ovoj fazi, ali ne i vi. Vi skupite zadnji atom snage i samopouzdanja. Nastavljate dalje i pišete taj esej iako ni sami niste sigurni gdje početi.

ČETVRTA FAZA: Ponovno samouvjereni

Jeste vi to upravo razgovarali na stranom jeziku? I razumjeli su vas bez ijednog pokreta rukama i nogama? Molim? Gledali ste film bez titlova? Bez problema? Sve ste shvatili? Prva pročitana knjiga? Bravo! Čestitamo! Najteže je iza vas! Toliko ste ponosni da ne možete vjerovati da ste ikada sumnjali u sebe. Naravno da vi to možete. Dajte te idiome… Pasivi? Frazalni glagoli? Bring it on!

PETA FAZA: Ostvarenje cilja

Uspjeli ste! Nakon dugog i napornog rada, možete dodati znanje stranog jezika na vaš popis uspjeha. Nije bilo u ‘tren oka’ kako ste očekivali, ali uspjeli ste. Svjesni ste da učenje nikada ne prestaje, da ima još bezbroj novih riječi i fraza, ali razgovarate i pišete na stranom jeziku, razumijete ga (čak i kada govore izvorni govornici J )… Ponosni ste. Nije jednostavno, ali isplati se. Hm… a da sada pokušate s nekim egzotičnim jezikom? Kineski ili arapski možda? Ili bolje da se držite indoeuropske skupine jezika? Portugalski vam zvuči dobro, a ni francuski nije loš… Za koji god se jezik odlučili, tu smo da vam pomognemo uspješno savladati svih pet faza!